Geen widgets gevonden in de zijbalk
Koolhydraatarm

Low-Carb (uit het Engels low as “little” en carb, afkorting voor koolhydraten “carbohydrates”) beschrijft verschillende vormen van voeding of diëten waarbij het aandeel koolhydraten in de dagelijkse maaltijden wordt verminderd. Omdat de trend uit de VS zich steeds meer naar Europa verschuift, zijn er altijd nieuwe en meer verschillende benaderingen van het onderwerp low-carb. Bovenal is het voor mij belangrijk dat je begrijpt dat koolhydraatarm niet per se een dieet is, maar ook moet worden gezien als een vorm van voeding voor de lange termijn. De term “dieet” uit het Grieks verwijst eigenlijk meer naar een manier van leven en niet naar een tijdgebonden verandering in het dieet met als enig doel: gewichtsverlies. De vele voordelen van een koolhydraatarm dieet zijn uitstekend te combineren met een dieet. En bovendien gaat het er niet om zo min mogelijk koolhydraten te eten. Voor jou persoonlijk gaat het erom het juiste bedrag voor jou te vinden. Met mijn concept zijn daar al veel mensen in geslaagd.

Het hoofddoel van dit dieet is gebaseerd op het dieet van onze voorouders. In de loop van de 20e eeuw is de gemiddelde consumptie van koolhydraten per dag (per persoon) aanzienlijk toegenomen. Het resultaat zijn moderne ziekten zoals diabetes. Bij een koolhydraatarm dieet proberen we bewust de koolhydraten in onze voeding te verminderen – niet om ze te verbieden! Dat is een klein maar subtiel verschil. Koolhydraten zijn niet slecht, en ze zijn niet de belangrijkste reden waarom we aankomen (dat zijn in de eerste plaats de calorieën – en calorieën komen van alle drie de belangrijkste voedingsstoffen). Er is geen betere algemene definitie van koolhydraatarm. Elke aanpak creëert zijn eigen regels, limieten en specificaties op basis van deze definitie.

Wat gebeurt er met koolhydraatarm?

Wat gebeurt er als ik koolhydraatarm ga eten? Koolhydraten zijn suiker. Ons lichaam (vooral de hersenen) heeft suiker nodig. Het kost koolhydraten. Een koolhydraatarm dieet of het overschakelen naar deze vorm verandert de stofwisseling van het lichaam en bevordert het katabolisme. Katabolisme wordt de afbraak van producten in het lichaam genoemd van een complexe naar een eenvoudigere structuur om het lichaam van energie te voorzien. Energie voor het in stand houden van lichaamsfuncties, energie voor onze dagelijkse inspanning op het werk of op het sportveld… en zelfs tijdens het slapen. Als het lichaam koolhydraten via de voeding binnenkrijgt, kan het de energie daaruit halen om de noodzakelijke organen en lichaamsfuncties van energie te voorzien.

Als je te veel energie binnenkrijgt via voedsel, slaat het lichaam deze energie op in vetcellen. Indien nodig kan het worden gebruikt. Het katabole koolhydraatarme dieet probeert het eigen lichaam te dwingen de energie zelf weer op te wekken. Vet wordt verbrand. Het lichaam gebruikt dit vet om “nieuwe suiker” op te bouwen voor de functies die het nodig heeft. Het geheel werkt alleen in de zin van een dieet als je ook overdag minder calorieën binnenkrijgt dan het lichaam nodig heeft.

Welke voedingsmiddelen zijn koolhydraatarm en welke niet?

Nou, dat is ook geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Opmerkingen of kritiek op mijn recepten of berichten op Facebook zijn vaak “maar dat is niet koolhydraatarm” … Ik kan alleen mijn hoofd aanraken. Op internet en ook in de orale fluisterpost (sinds er koolhydraatarm is) worden veel (vanuit mijn oogpunt) heel, heel erg zinloze mythen en regels verspreid, die echt koppig zijn en je leven geven (je volgens deze regels moet leven) kan je echt tot een hel maken. Er zijn verschillende grensregels voor koolhydraten per maaltijd of per dag (“niet meer dan 10g koolhydraten per maaltijd of per ingrediënt (10/100 regel)”) of zelfs het verbod op individuele voedingsmiddelen (zoals de banaan). Het probleem is dat ik van bananen hou. Ze zijn verdomd lekker! Maar veel lekkere levensmiddelen passen dus niet in een koolhydraatarm dieet.