Geen widgets gevonden in de zijbalk
Boilers

lke Nederlander verbruikt dagelijks tot 50 liter warm water. De behandeling is goed voor maximaal 35 procent van het totale energieverbruik van een huishouden – deze waarde hangt ook af van welk verwarmingssysteem wordt gebruikt om het water te verwarmen. Een variant van de warmwaterbereiding zijn een decentrale, elektrisch boilers. Het stroomverbruik van een boiler is vrij hoog, maar de kosten kunnen worden verlaagd als u een paar tips opvolgt.

Wat is het stroomverbruik van een boiler per dag?

Om het stroomverbruik van uw boiler te berekenen, moet u het type model weten. Niet alle boilers zijn gebaseerd op elektrische verwarming, omdat boilers gas of elektriciteit kunnen gebruiken om het water te verwarmen. Een boiler die elektriciteit gebruikt, kan een boiler of een boiler zijn. Terwijl de laatste het water verwarmt terwijl het passeert, slaat een boiler het warme water op. Dit is vooral de moeite waard als u grote hoeveelheden warm water op voorraad wilt hebben. Hoeveel energie uw warmwaterboiler verbruikt, hangt enerzijds af van de opslagcapaciteit en anderzijds van de grootte van uw huishouden.

Hoe het vermogen en het stroomverbruik van uw boiler met elkaar samenhangen

Het stroomverbruik van een boiler met vijf liter opslagcapaciteit verschilt natuurlijk van het stroomverbruik van een 120 liter boiler. Als je het exacte stroomverbruik van je boiler wilt berekenen, dan telt onder meer de opslagcapaciteit. Grotere boilers hebben een groter oppervlak en verliezen daardoor meer warmte dan kleinere modellen. De elektriciteitskosten van een waterkoker met minder vermogen zijn daardoor lager dan de elektriciteitskosten van een 80 liter boiler. Gemiddeld verbruikt de bereiding van één liter warm water ongeveer 0,058 kilowattuur (kWh) aan energie, waarbij een vierpersoonshuishouden ongeveer 160 liter warm water per dag nodig heeft. In zo’n huishouden ligt het totale elektriciteitsverbruik van alle boilers rond de 9,3 kWh per dag. Het elektriciteitsverbruik van een boiler is geprojecteerd over het jaar meer dan 3.500 kWh.

Hebben boilers met nachtstroom de voorkeur boven dagstroom?

Boilers met nachtstroom werden lange tijd als goedkoper beschouwd dan boilers met dagstroom. Tegenwoordig is dat niet meer helemaal waar. Het prijsverschil tussen dag- en nachtstroom is flink geslonken en veel elektriciteitsleveranciers bieden helemaal geen nachtstroomtarieven meer aan. Een gecombineerd dag- en nachtstroomcontract kan duurder zijn dan een “normaal” contract. Met WEB.DE Strom kiest u voor een tarief dat zowel overdag als ’s nachts even voordelig is. Overstappen naar een goedkoper tarief betekent een verlaging van uw elektriciteitsrekening, maar heeft geen effect op het elektriciteitsverbruik van uw boiler. Wilt u energiezuinig water verwarmen? We geven je tips hoe je het stroomverbruik van een boiler kunt verminderen.

Hoe kunt u het stroomverbruik van boilers verminderen?

Wist je dat het warmhouden van het water het energieverbruik van een waterkoker verhoogt? Het is daarom logisch om het apparaat uit te schakelen wanneer je op dit moment geen warm water nodig hebt. Met deze maatregelen kunt u ook het stroomverbruik van een waterkoker verminderen:

  • Isolatie om warmteafvoer naar buiten te voorkomen
  • Aanschaf van een modern, energiezuinig apparaat
  • Vermindering van het warmwaterverbruik
  • Verlaging van de temperatuur waarop het water wordt verwarmd