Geen widgets gevonden in de zijbalk
Veiligheid

De volgende vraag die rijst is hoe kunnen deze ongevallen worden voorkomen? Om dit te doen, moeten de oorzaken worden geïdentificeerd.

  • Denk hierbij aan technische en bouwkundige gebreken zoals struikelblokken, slijtage, krappe ruimtes of slechte verkeers- en vluchtroutes.
  • Andere, vaak onderschatte oorzaken van ongevallen zijn stress, tijdsdruk, te hoge eisen of een gebrek aan communicatie. Organisatorische tekortkomingen hebben een impact op de werksfeer en het welzijn. Als deze niet kloppen, nemen ook de concentratie en motivatie af. Vermoeidheid, afnemende prestaties en verhoogde foutenpercentages verhogen ook de tijdsdruk. Er dreigt een vicieuze cirkel.
  • Naast de werkorganisatie en het onderhoud van het gebouw is ook de bewustwording en het gepast gedrag van elk individu bepalend. Als je ogen in het scherm van je mobiele telefoon zinken tijdens het traplopen of als je op het laatste moment haastig het kantoor verlaat voor een vergadering, kan het oplopen van de trap gemakkelijk een struikelgevaar worden. Of als de bureaustoel snel als klimhulp wordt gebruikt in plaats van de trapladder voor het gemak, kan dit vervelende gevolgen hebben.

Menselijke factoren spelen dus een belangrijke rol bij de oorzaken en dus ook bij het voorkomen van ongevallen. Een klassieker onder de struikelgevaren is bijvoorbeeld het deponeren van handtassen, mappen of prullenbakken in de verkeersroutes. Ongelukken op kantoor kunnen hier heel eenvoudig worden vermeden: Tassen horen onder de tafel of op een plank. In tegenstelling tot de bouwplaats dragen helmen of laarzen met stalen doppen nauwelijks bij aan de veiligheid op de kantoorwerkplek. Er is veeleer een alerte geest en een aandachtig oog voor nodig om risico’s en bronnen van gevaar te herkennen.

Om gevaren op het werk te leren herkennen kun je een zogenoemd vca certificaat halen, meestal betaald door de baas.