Baby’s moeten elke dag een stukje rijden, zelfs in de winter – dit geldt voor baby’s van twee weken oud. Waar op te letten: Baby’s verliezen snel lichaamswarmte in de kou, vooral via hun hoofd, omdat ze hun temperatuurbalans nog niet volledig zelf kunnen regelen. Als de kleding te licht is, bestaat het risico op onderkoeling en in het ergste geval bevriezing. Bezorgde ouders trekken hun kroost vaak te veel aan, wat net zo fout is omdat het leidt tot oververhitting, zweten en verkoudheid. Sommige merken kinderwagen hebben een handige zak waar de baby in kan zodat hij of zij lekker warm blijft, zoals bijvoorbeeld de meeste modellen van de dubatti kinderwagen.
Meerdere lagen
Een belangrijke aanbeveling is om het uienprincipe aan te brengen, dat wil zeggen in meerdere lagen. Veel dunne laagjes houden de baby warmer dan een paar dikke. Bovendien kunnen de afzonderlijke lagen snel worden aan- en uitgetrokken wanneer de buitentemperatuur verandert. Dus als je van de kou in de warme komt, worden een of twee van de bovenste lagen verwijderd. Dit moet u ook ter harte nemen als uw baby slaapt – in de winkel, in de bus of tram en natuurlijk in de auto.
Hoeveel lagen er worden aangebracht is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Je baby heeft meestal een laagje meer nodig dan jijzelf.Trek een nauwsluitend topje en een maillot over het lichaam aan. Afhankelijk van de temperatuur is er een broek en een jasje/sweater/sweatshirt of een rompertje. Als je de babykleertjes op de kachel legt voordat je ze aantrekt, voelt je baby zich er meteen prettig in.
Hoe weet je of de baby warm genoeg is?
Baby’s handen en voeten voelen vaak wat koel aan door de nog niet volledig ontwikkelde doorbloeding, terwijl de lichaamstemperatuur eigenlijk optimaal is. Met de nektest kunt u beter controleren of uw baby het te warm of te koud heeft: Het is te warm als zijn nek erg warm en vochtig aanvoelt. Als de vingers en voeten daarentegen erg koud zijn, is dit een duidelijk teken dat het vriest, omdat het eerst lichaamswarmte verliest via de tenen en vingers. De temperatuur van de buikhuid moet ook normaal aanvoelen, d.w.z. aangenaam warm. Als de buik koud aanvoelt, moet je je baby warmer aankleden. Sommige kinderen worden rusteloos als ze het koud hebben of worden erg bleek in het gezicht.
Babykleding voor koude dagen
De gevoelige babyhuid houdt vooral van synthetische vezels zoals polyester (bijv. fleece) of gemengde stoffen met een klein percentage wol, omdat wol gemakkelijk krast. Flanel zorgt voor extra warmte voor de koude dagen. Sokken van wol of een wolmix zitten vaker aan de voeten, mogelijk over dunne katoenen kousen, vooral als je kind een broek draagt en geen rompertje met voetjes. Als alternatief zijn ook katoenen sokken met zachte pantoffels of ABS-sokken geschikt. Zo mooi als katoen in de zomer is – in de winter heb je kleding nodig die een warmte-opslaand luchtkussen vormt, maar het vocht zo min mogelijk opslaat. Drukknopen, klittenband of ritssluitingen zijn handig om snelle temperatuurwisselingen te compenseren. Metalen onderdelen zoals ritsen mogen niet langdurig direct op de gevoelige babyhuid liggen, omdat dit kan leiden tot plaatselijke uitbarstingen. De bovenste laag kleding moet een wind- en waterafstotend oppervlak hebben.