Geen widgets gevonden in de zijbalk
AEX

Aex beleggen is ongeveer net zo populair als profylaxe bij de tandarts. Eigenlijk zou iedereen er regelmatig voor moeten zorgen, maar het kost veel moeite om het idee in de praktijk te brengen. Als je eenmaal hebt besloten om kapitaalverhogende maatregelen te nemen, komt het volgende probleem: wie tegenwoordig geld wil investeren, heeft oneindig veel opties.

Welke soorten beleggen zijn er?

Naast traditionele bankproducten zoals spaarrekeningen, giraal geld en termijndeposito’s, kunnen beleggers hun geld ook beleggen in effecten zoals obligaties (vastrentende obligaties) of aandelen (beursgenoteerde bedrijfsaandelen), fondsen (bijvoorbeeld aandelenfondsen of vastgoedfondsen), maar ook materiële activa zoals goud of onroerend goed. Er zijn ook nieuwe manieren om geld te beleggen, zoals crowdbeleggen in onroerend goed of bedrijven, robo-adviseurs of sociale handel.

Hoe kan ik mijn geld op de juiste manier beleggen?

Bij het beleggen van geld verliezen velen vanaf het begin de zaken uit het oog en gaan ze rechtstreeks naar de bank of financiële tussenpersoon voor advies. U zult daar echter niet altijd het beste aanbod voor u krijgen, omdat de producten met de hoogste commissies vaak de voorkeur hebben van de consultants. Met een beetje initiatief is het zelfs voor beginners niet moeilijk om hun beleggingen zelf te beheren en te voorkomen dat hun vermogen op laagrentende spaarrekeningen wordt opgeslokt door inflatie of hun vingers brandt aan dure beleggingen.

Zonder doel maakt het pad ook niet uit: Bepaal uw beleggingsdoel De eerste stap bij het overwegen van uw beleggingsstrategie is het bepalen van uw persoonlijke beleggingsdoel. Want om je goed voor te kunnen bereiden en gedisciplineerd geld te investeren, moet je weten waar je voor werkt. Denk dus eerst na over uw persoonlijke drijfveren: Spaart u voor een pensioenvoorziening? Wil je een bijzondere aankoop doen, een bepaalde levensfase financieren zoals op middellange termijn studeren, een gezin stichten of simpelweg vermogen opbouwen dat voor jou werkt?

Kort of lang: bepaal de beleggingshorizon van uw belegging

Elke vorm van beleggen wordt beïnvloed door drie centrale factoren: zekerheid, liquiditeit (of beschikbaarheid) en rendement. Men spreekt ook van de “magische driehoek”, tussen de hoekpunten waarvan alle investeringen kunnen worden ingedeeld. Het principe is: hoe veiliger en hoe meer liquide (“liquide”) een belegging is, hoe minder rendement het oplevert (bijvoorbeeld overnight-geld). En omgekeerd: als je een hoog rendement haalt op het beleggen van geld, moet je meestal bezuinigen op liquiditeit (bijvoorbeeld termijndeposito’s) of zekerheden (bijvoorbeeld aandelen). Alle drie de aspecten zijn even belangrijk, ook al worden de factoren veiligheid en return on investment regelmatig op de voorgrond gezet. Liquiditeit mag echter niet worden verwaarloosd bij het beleggen van geld, omdat het ons vaak vergezelt in het dagelijks leven: als u niet liquide bent, kunt u niet winkelen, huur betalen, tanken of andere rekeningen betalen. Het is daarom vooral belangrijk om na te denken over hoe lang u geld kunt beleggen en zonder kunt.

Spaarder of connaisseur: bepaal het investeringsbedrag voor de financiële investering

De volgende belangrijke vraag is hoeveel geld u wilt investeren. Om dit te doen, moet u een overzicht krijgen van uw financiële situatie en het bedrag berekenen dat u niet, geheel of tijdelijk, nodig heeft om te leven en dus kunt beleggen. De hoogte van de investering is bepalend voor de zoektocht naar de juiste producten om in geld te investeren. Zo gelden er minimale investeringsbedragen voor beleggingsvormen zoals vaste deposito’s of spaarobligaties. In sommige gevallen zijn de voorwaarden van de aanbiedingen ook afhankelijk van het investeringsbedrag. Financiële investeringen met een maximaal investeringsbedrag zijn daarentegen zeldzaam, alleen de afgesproken rente kon tot een bepaald bedrag worden afgetopt. Beleggers dienen zich hierover te informeren om geen rente-inkomsten weg te geven.