Geen widgets gevonden in de zijbalk
Infraroodverwarming

Infrarood verwarming is een moderne verwarmingsoplossingen voor woonkamers, kantoren of zelfs grote industriële hallen. Hun grote voordeel is dat ze zeer nauwkeurig stralingswarmte kunnen genereren. Maar is IR-verwarming daarom een ​​verstandig alternatief voor het hele huis?

Zo werkt infraroodverwarming

In principe verschilt IR-verwarming van conventionele verwarmingssystemen in het type warmte dat wordt geproduceerd. Terwijl kachels met radiatoren aan de wanden convectiewarmte genereren, zorgt infraroodverwarming voor stralingswarmte. Convectiewarmte verwarmt de omringende lucht, terwijl stralingswarmte de vaste lichamen verwarmt die zich binnen het bereik van de infrarode straling bevinden. Om te begrijpen hoe infraroodverwarming werkt, hoeft u alleen maar in de zon te gaan staan. Want de zonnestralen genereren ook stralingswarmte.

De manier waarop de IR-verwarmer werkt, is relatief eenvoudig. Het bestaat uit een metalen paneel waarin zich een verwarmingsgeleider bevindt die elektrische stroom omzet in thermische energie. De gebruikte verwarmingslaag bestaat, afhankelijk van het model, uit koolstofvezels, roestvrijstalen elementen met glasvezels of koolstoffolie. Thermische isolatie aan de achterkant, in combinatie met onbrandbare isolatie, zorgt ervoor dat de opgewekte warmte ook naar voren of in de gewenste richting wordt uitgestraald, waardoor het rendement wordt verhoogd.

Aangename en directe warmte

Het front van de infraroodstraler bestaat, afhankelijk van het model, uit aluminium met poedercoating, veiligheidsglas of natuursteen. Op deze manier kan de IR-verwarming bijna “onzichtbaar” in een bestaande ruimte worden geïntegreerd. Door gebruik te maken van verschillende facings zijn ook zogenaamde “spiegelverwarmers” of “glasverwarmers”, bijvoorbeeld voor badkamers, mogelijk. De stroomvoorziening voor infraroodverwarming wordt verzorgd door standaard stekkers of klassieke elektrische aansluitingen. Voor uw eigen veiligheid wordt bij aansluiting zonder stekker een elektricien aangeraden. Dit geldt des te meer als de IR-verwarming in vochtige omgevingen zoals badkamers moet worden geïnstalleerd. Ook daar moet rekening worden gehouden met de bijbehorende IP-beschermingsklassen.

Wanneer de infraroodverwarming is ingeschakeld, genereert de conversie van elektriciteit stralingswarmte, die wordt uitgestraald in golven met een bandbreedte van 3 tot 50 micrometer (μm). Lichamen die door deze infraroodstralen worden geraakt, worden warm. Als u zelf in deze ruimte zit, voelt u een directe en zeer aangename warmte. Buiten het stralingsbereik wordt de lucht nauwelijks warm.

Waar kunnen infraroodstralers worden opgesteld of geïnstalleerd? Omdat er slechts één stroomaansluiting nodig is om een ​​infraroodstraler te installeren, kunnen de verwarmingselementen in principe in elke ruimte worden geïnstalleerd. Modellen met een stekker kunnen meestal snel aan de muur worden geschroefd en direct worden gebruikt. De grootte van de verwarmingspanelen moet echter gebaseerd zijn op de grootte van het te verwarmen oppervlak. Zo is bijvoorbeeld voor wandverwarming een overeenkomstig oppervlak nodig, dat niet voor schilderijen of andere wanddecoraties kan worden gebruikt.

Hoe veilig is infrarood verwarming?

De term “stralingswarmte” veroorzaakt in eerste instantie ongemak voor veel consumenten. In de praktijk kunnen infraroodstralers echter zonder gezondheidsproblemen worden gebruikt, omdat de stralingsgolven een zeer lage frequentie hebben. Dit betekent dat de IR-stralen niet zo diep in het lichaam doordringen. Voor de installatie van IR-stralers is het raadzaam om aandacht te besteden aan de gebruikelijke keurmerken van TÜV of andere onafhankelijke organisaties, evenals aan de CE-markering.

Infrarood stookkosten

Hoeveel een infraroodstraler kost, hangt enerzijds af van de aanschafkosten en anderzijds van de exploitatiekosten. Hoeveel verwarmingselementen er nodig zijn voor een kamer of een heel huis, hangt af van de te verwarmen ruimte. Een richtwaarde voor het benodigde vermogen is 1.000 watt per 10 vierkante meter verwarmd oppervlak. Wil je dus een gemiddeld appartement van 80 vierkante meter verwarmen met IR heaters, dan heb je verwarmingselementen nodig met een totaal vermogen van 8.000 watt. De bijbehorende verwarmingstoestellen zouden dus ongeveer 3.500 tot 5.000 euro kosten. Bovendien zouden uurtarieven moeten worden geschat voor de elektricien die de IR-verwarmers installeert.

Afzonderlijke verwarmingselementen kosten tussen de 100 en 1.000 euro, afhankelijk van hun prestaties. Kleine badkamerkachels zijn er bijvoorbeeld al vanaf 100 euro. Grote verwarmingspanelen voor woonkamers of grote kamers met een vermogen van meer dan 1.000 watt kosten meer dan 500 euro. De prijzen verschillen echter aanzienlijk van fabrikant tot fabrikant.

Is infraroodverwarming een alternatief?

Moderne infraroodverwarming klinkt op het eerste gezicht als een zeer interessant alternatief voor conventionele verwarmingssystemen. Zoals alle elektrische kachels hebben IR-stralers echter ook een beslissend nadeel: ze werken op elektriciteit. Zolang er geen elektriciteit wordt opgewekt in een huishouden met eigen windturbines of fotovoltaïsche systemen, is infraroodverwarming meestal niet het enige alternatief voor centrale verwarming of verwarming op pellets of hout. Enerzijds zouden de elektriciteitskosten aanzienlijk hoger zijn dan de stookkosten met gas, olie of hout. Aan de andere kant zou het niet ecologisch zijn als elektriciteit voornamelijk uit fossiele of nucleaire energiebronnen wordt gehaald.

Infraroodverwarming kan echter nuttig zijn als aanvulling op een standaard verwarmingssysteem, bijvoorbeeld als badkamerverwarming om ’s ochtends tijdelijk handdoeken of de badkamervloer te verwarmen. Als aanvulling kan de IR-kachel in de badkamer ook als spiegelverwarming worden gebruikt. Ook in vakantieappartementen die slechts af en toe worden gebruikt, is IR-verwarming denkbaar. In deze gevallen kan dit verwarmingssysteem optimaal profiteren van lagere aanschafkosten en eenvoudige montage.