Geen widgets gevonden in de zijbalk
Bitcoin

De Bitcoin-waarde neemt niet alleen toe, maar wordt ook steeds populairder bij veel internetgebruikers. Dit trekt ook hackers aan. Zodat er geen ruw ontwaken is, moet u uw Bitcoin veilig bewaren.

Uit het puin van de financiële crisis van 2008 ontstond met Bitcoin een nieuw en veiliger type geld. Beveiligd door cryptografie heeft de cryptocurrency tot nu toe alle pogingen tot manipulatie overleefd en wordt nu ook gedekt door grote investeerders. Wie hoeveel Bitcoin heeft en waar ze naartoe gaan, is publiekelijk te zien via de blockchain. Echter, niet tot welke echte mensen de Bitcoin-portefeuilles behoren.

Aan de andere kant is er een zeer reële zaak bij het parket van Koblenz. In 2016 konden de autoriteiten 757 Bitcoin “in beslag nemen” van criminelen. Maar aangezien Bitcoin op de blockchain is opgeslagen, was het voor de criminelen waarschijnlijk in 2017 mogelijk om 264 Bitcoin verder over te dragen. Eind 2019 werden er nog eens 489 uit de portemonnee gehaald. Van de oorspronkelijke 757 Bitcoin, die vandaag (3 mei 2021 bijna 37 miljoen waard zou zijn), zijn er nog maar 4 Bitcoin over. Huidige waarde: ongeveer 200.000 euro.

U kunt uw tegoeden in slechts drie stappen beveiligen, op voorwaarde dat u de enige eigenaar van de portemonnee bent. Bitcoin is niet hetzelfde als Bitcoin, hoewel veel handelsplatformen dat graag zeggen.

Maak uw eigen Bitcoin-portemonnee zodat alleen u de privésleutel kent.

uistregel voor cryptofans: niet uw sleutels – niet uw munt. Vertaald betekent zoiets als “Niet uw sleutel, niet uw munt”. Bij Bitcoin & Co. betekent dit de private sleutel, de geheime tegenhanger van de publieke sleutel. Terwijl de openbare sleutel het openbare adres van een Bitcoin-portemonnee beschrijft (in het Duits: portemonnee), is de privésleutel nodig om niet alleen het saldo van een portemonnee te zien, maar ook om deze te kunnen uitgeven.

Belangrijk: geef je privésleutel nooit aan iemand.

Maar wat als u uw privésleutel niet eens weet? Wanneer je Bitcoin koopt via een online retailer of app, moet je vaak een account aanmaken met je e-mailadres, waarmee je vervolgens Bitcoin kunt kopen. Dit heeft echter niets te maken met de daadwerkelijke Bitcoin. De enige plaats waar Bitcoin wordt opgeslagen, is op de gedecentraliseerde beheerde blockchain. Serieuze aanbieders laten hun Bitcoin-voorraad controleren en certificeren, maar uiteindelijk moet je als gebruiker toch hopen dat de aanbieder niet gehackt wordt. Zelfs de grootste Bitcoin-uitwisseling, Binance, is al gehackt. In het geval van Mount Gox was de fraudeur eigenlijk de exploitant zelf. Pas als je je Bitcoin laat uitbetalen aan je eigen portemonnee heb je volledige controle. En hou de Cryptocurrency live koers is de gaten. Want net als bij gewone aandelen en beleggingen kan de koers plots sterk dalen of sterk stijgen.