Geen widgets gevonden in de zijbalk
le-creuset

Voor eeuwig

Klassiek, onverwoestbaar en mooi: deze gietijzeren pan van Le Creuset met het houten handvat had zo van je oma kunnen komen. In feite wordt het vandaag de dag gemaakt in Fresnoy-le-Grand in Noord-Frankrijk, net als vroeger. Het cultmerk Le Creuset maakt er al sinds 1925 zijn wereldberoemde braadpannen en pannen. Inmiddels worden daar dagelijks 20.000 gietijzeren braadpannen en pannen geproduceerd. Deze pan is de klassieker die Le Creuset al decennialang aanbiedt. Hij gaat een leven lang mee zonder veel onderhoud en is geschikt voor alle kachels, ook inductie. Conclusie: De klassieker voor koks die pannen willen doorgeven.

Wat is er bijzonder aan deze pan?

  • Uitstekende afwerking
  • Houten handvat met metalen oogje om op te hangen
  • Energiezuinig, onverwoestbaar gietijzer
  • Emaille coating in felle kleuren
  • 30 jaar garantie

De oprichters van Le Creuset vonden de techniek van het emailleren van gietijzer uit. Dit beschermt het oppervlak, dat anders de neiging heeft om te roesten. Gietijzer heeft uitstekende bakeigenschappen. Het vereist echter wel wat geduld, want je moet gietijzer alleen langzaam verhitten – bij lage of bij de meeste gemiddelde temperaturen. Wanneer de pan is opgewarmd, houdt deze de warmte beter vast dan enig ander materiaal. Dat bespaart energie bij het koken. Of het nu heet aanbraden of lang stoven is: deze pan kan alles. In deze pan kunt u niet vetvrij bakken. Het emaille oppervlak is echter zo glad dat zeer weinig olie of boter het opleggen van voedsel verhindert. De massa van het metaal is verantwoordelijk voor de uitstekende bakeigenschappen van deze pan. Met een gewicht van iets minder dan 3 kg heeft het spieren nodig om te hanteren.

Emaille in felle kleuren

Naast de uitstekende bakeigenschappen maakt deze pan indruk met zijn klassieke design en Le Creuset’s handelsmerk: felle kleuren. Le Creuset heeft zich ontwikkeld tot een cultmerk omdat het bedrijf uitstekende kwaliteit vakkundig combineert met Franse chic. Vaak gekopieerd en nooit geëvenaard: hoe Le Creuset email permanent met gietijzer verbindt, blijft een goed bewaard geheim. Het is bekend dat de pan twee lagen emaille krijgt. De kleurloze primer wordt gebakken op 840 graden. Dan komt kleur om de hoek kijken. Je krijgt deze koekenpan in zeven verschillende kleuren – naast het klassieke kersenrood ook in paars, pastelgroen en blauw. Shaded modellen krijgen twee lagen verf. Het gladde oppervlak van het email reinig je eenvoudig in de gootsteen.

Handvat en tegenhandvat

Het houten handvat is verantwoordelijk voor de gezellige charme van deze pan. Het wordt niet warm en overleeft ook de oven. Als de hitte echter te hoog is, kan hout kromtrekken of barsten. De vraag rijst of u dit risico wilt nemen met uw goede stuk. Een biefstuk bakken in de oven is geen probleem. Voor uren stoven kun je beter een braadpan kiezen zonder houten handvat. Het houten handvat eindigt in een verchroomd metalen oogje zodat je deze pan decoratief kunt ophangen. Een geïntegreerde tegengreep vergemakkelijkt het hanteren van de zware pan. Deze pan neemt veel ruimte in beslag in de kast en in de oven: het handvat is in totaal 26 centimeter lang. Dan is er nog de diameter van de pan en de tegengreep. Nooit zonder Le Creuset: dit gezegde zou kunnen komen van de legendarische baas Julia Child. De Amerikaanse leerde koken aan het Cordon Bleu Institute in Parijs en bracht haar pannen en pannen van Le Creuset naar huis naar de VS. Ze gebruikte de potten in haar kookprogramma’s op tv in de jaren vijftig en maakte het merk bekend in de Verenigde Staten. In 2009 leidde de film ‘Julie & Julia’ over haar leven opnieuw tot een forse stijging van de Amerikaanse verkopen. Op Amazon heeft deze pan een trouwe schare fans met uitspraken als: “The best pan ever”. 16 procent van de kopers klaagt echter dat de pan kromtrekt. Andere eigenaren prijzen de pan daarentegen in de hoogste tonen, zelfs na jarenlang gebruik.