Geen widgets gevonden in de zijbalk
Tuinmeubelen

De lente lijkt eindelijk aangebroken en nu de zon langer op het terras schijnt, loont het de moeite om de tuinmeubelen uit uw winterverblijf te halen. Wij laten u zien hoe u met de juiste zorg niet alleen stof en spinnenwebben van uw tuinstoelen verwijdert, maar ook uw meubelen zomerklaar maakt.

Om onderhoud te voorkomen kunt u overigens ook weer bestendige tuinmeubelen van 4 seasons outdoor kopen, die er wel tegen kunnen om altijd buiten te staan.

Hoeveel onderhoud hebben tuinmeubelen nodig

Of het nu gaat om een ​​parasol, stoel, tafel of ligstoel, de benodigde zorg is geheel afhankelijk van het materiaal. Kortom, het gaat erom uw tuinmeubelen te beschermen tegen de omgevingsinvloeden waaraan u het hele jaar door wordt blootgesteld. Geef ze daarom minimaal één keer per jaar een beetje aandacht. Voorjaarsschoonmaak is de perfecte gelegenheid, want het is belangrijk dat u uw terrasmeubilair grondig schoonmaakt voordat u een onderhoudsproduct aanbrengt.

Kunststof tuinmeubelen

Kunststof tuinstoelen en tafels maak je het beste schoon met allesreiniger of azijnreiniger en een vochtige doek. Maak uw kunststof tuinmeubelen in geen geval schoon met schuurmiddelen, omdat deze het oppervlak aantasten. Hoewel het vuil eerst wordt verwijderd, ontstaan ​​er kleine krasjes in het zachte materiaal, waarin het stof nog sneller en hardnekkiger kan neerslaan.

Metaal

De onderhoudsinspanning van tuinmeubelen varieert sterk, afhankelijk van het materiaal. Giet- en smeedijzeren tuinmeubelen roesten snel en moeten daarom behandeld worden met roestwerende middelen en verf. Zorg ervoor dat u de lak opfrist voordat u de meubels weer aan het weer blootstelt. Hiervoor moeten roestvlekken vooraf grondig worden weggeborsteld of geschuurd. Tuinmeubelen van aluminium of roestvrij staal zijn daarentegen veel gemakkelijker te onderhouden. Door zijn natuurlijke oxidelaag is aluminium absoluut corrosiebestendig en kan het eenvoudig en gemakkelijk worden gereinigd met een milde zeepoplossing. Alle “niet-roestende” staalsoorten worden roestvast staal genoemd. Het afwerken van de tuinmeubelen met stalen gereedschap (borstelen, slijpen) kan echter in individuele gevallen roest vormen. Dit kan eenvoudig worden verwijderd door het eenvoudig af te vegen met een milde zeepoplossing.

Houten tuinmeubelen

Niet al het hout is hetzelfde. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen behandelde en onbehandelde tuinmeubelen. Bij bijvoorbeeld geverfde houten meubelen moet de verf worden vernieuwd zodra deze afbladdert. Geglazuurde meubels moeten eerst worden geschuurd voordat een nieuwe glazuur kan worden aangebracht. In beide gevallen is het belangrijk om het hout vooraf schoon te maken. Dit werkt het beste met een borstel in de richting van de nerf. Let er bij het reinigen van onbehandeld hout op dat er geen plassen of plassen water op de tuinmeubelen komen. Dit komt doordat de houtvezels kunnen zwellen en het hout vervormt. Gebruik in plaats van een natte doek een licht bevochtigde katoenen doek en veeg het oppervlak in de richting van de nerf.

Onderhoudsinstructies voor teak

Tuinmeubelen van hardhout zoals teak zijn veel gemakkelijker te onderhouden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft teak geen onderhoud nodig om zijn waarde te behouden, zelfs als het door de jaren heen het hele jaar door aan het weer wordt blootgesteld. Om het meubel in een visueel aantrekkelijke staat te houden, is regelmatige reiniging met een borstel en zeepsop essentieel. Zonder verdere behandeling krijgt het teak na verloop van tijd zijn typische zilvergrijze patina.

Om verweerd en reeds vergrijsd teak te reinigen en weer lichter te maken, adviseren wij deze teakreiniger op basis van wateroplosbare stoffen, die speciaal is ontwikkeld om schimmels en algen in teak te doden. Om het hout te kunnen oliën nadat het vergrijsd is, moet het eerst 48 uur drogen. We raden teak sealer aan voor deze stap, omdat het milieuvriendelijker is dan conventionele teakoliën vanwege de 100% waterbasis, maar het is bewezen dat het je teakhout tot vier keer langer beschermt tegen vergrijzing. Het is heerlijk makkelijk en snel aan te brengen en afvegen is niet nodig omdat het volledig door het hout wordt opgenomen.