Menu zijbalk widget gebied

Dit is een voorbeeldwidget om te tonen hoe het menu zijbalk widget gebied er standaard uitziet. Je kunt aangepaste widgets toevoegen vanuit de widgets in de beheer.

Zo werkt een warmtepomp

Een warmtepomp voor thuis werkt als een koelkast, alleen andersom. De koelkast onttrekt warmte aan de binnenkant en voert deze naar buiten af ​​naar de omgeving. De warmtepomp onttrekt warmte aan de grond of de omgevingslucht en voert deze naar binnen.

Een warmtepomp verwarmingssysteem bestaat uit drie elementen. Ten eerste het warmtebronsysteem: het onttrekt de benodigde energie aan de omgeving. Ten tweede, de eigenlijke warmtepomp: die maakt de warmte die uit de omgeving wordt opgewekt bruikbaar. Het derde element is het warmtedistributie- en opslagsysteem. In het warmtebronsysteem circuleert een pekel. Meestal bevat het water antivries. De pekel neemt de omgevingswarmte op en transporteert deze naar de warmtepomp. Er is nog een circuit in de warmtepomp. Daar circuleert een koelmiddel. De omgevingsenergie van het eerste circuit wordt in een verdamper overgedragen aan het koelmiddel. Hierdoor verdampt het koelmiddel. De koudemiddeldamp wordt nu naar een compressor geleid. Dit betekent dat het gasvormige koudemiddel blijft opwarmen. Het hete koudemiddelgas condenseert in de daaropvolgende warmtewisselaar. Het geeft zijn warmte af en wordt weer vloeibaar. Het koudemiddel, dat nu weer koud is, stroomt dan terug naar de verdamper.

Dat moet u weten over de jaarlijkse prestatiefactor:

De warmtepomp heeft elektriciteit nodig om hem aan te drijven. Het systeem genereert echter een veelvoud van warmte uit één eenheid elektriciteit. De jaarlijkse prestatiefactor (JAZ) is hierbij een belangrijke waarde. Het beschrijft de relatie tussen de hoeveelheid geleverde warmte en de hoeveelheid elektriciteit die hiervoor jaarlijks wordt gebruikt. Water/water-warmtepompen hebben de hoogste jaarlijkse prestatiefactoren van rond de vijf omdat het grondwater het hele jaar door hoge temperaturen levert. Daarna volgen geothermische warmtepompen met geothermische sondes. Door de seizoensonafhankelijke aardwarmtetemperatuur hebben ze een jaarlijkse prestatiefactor van meer dan vier. Warmtepompen met oppervlaktecollectoren hebben een JAZ kleiner dan vier. Omdat het temperatuurniveau van de bovenste bodemlagen in de loop van een jaar sterk verandert. Met iets minder dan drie hebben lucht/water warmtepompen de laagste jaarlijkse prestatiefactoren omdat de buitenlucht in de winter gewoon koud is.

Milieu-elektriciteit voor de warmtepomp

De warmtepomp is in de loop der jaren steeds klimaatvriendelijker geworden, doordat het aandeel groene stroom in het openbare net groeit. Huiseigenaren die met behulp van een fotovoltaïsche installatie zelf de elektriciteit voor hun warmtepomp opwekken, verwarmen bovendien bijzonder milieubewust en hebben bovendien nog lagere doorlopende energiekosten.

De verschillende soorten warmtepompen

We maken onderscheid tussen warmtepompen op basis van hun warmtebron: lucht, aardwarmte of water. Luchtwarmtepompen gebruiken de omgevingslucht voor verwarming. Ze zijn zeer geschikt voor modernisering en kunnen zowel binnen als buiten worden opgesteld. De voorschriften met betrekking tot geluidsbescherming moeten worden nageleefd. Zelfs in de winter, met buitentemperaturen onder het vriespunt, werkt de verwarming als deze door een vakkundig bedrijf is geïnstalleerd. Door de goedkope ontwikkeling van warmtebronnen zijn de investeringskosten relatief laag.

Als u met aardwarmte wilt verwarmen, kunt u kiezen tussen aardwarmtesondes en oppervlaktecollectoren, maar ook aardwarmtekorven en greppelcollectoren. Een aardwarmtesonde heeft maar een klein oppervlak nodig. Het is onder voorbehoud van goedkeuring vanwege de benodigde boorwerkzaamheden. Oppervlaktecollectoren werken met een horizontaal leidingsysteem. Het wordt ondergronds gelegd op een diepte van ongeveer 1,5 meter. In de regel is de benodigde ruimte anderhalf keer het verwarmingsoppervlak. Geothermische manden en geulcollectoren zijn een goed alternatief als de ruimte beperkt is. Als er voldoende grondwater is, kan het als warmtebron worden gebruikt. Voor een grondwaterwarmtepomp zijn twee putten nodig. Een voedingspomp transporteert het grondwater van de zuigput naar de warmtepomp. Hierdoor wordt warmte aan het water onttrokken.